Apikotomija: kaj je in kdaj je potrebna?

Potrebuješ takojšen termin za specialistično ortodontsko zdravljenje? KLIKNI TUKAJ >>

Aktualno

Apikotomija na napotnico brez čakalne dobe

V agenciji HelpMed lahko to storitev opravite brez čakalne dobe s povračilom stroškov zdravljenja od ZZZS. Za čezmejno zdravljenje apikotomije potrebujete le napotnico, ki jo pridobite od vašega zobozdravnika. Napotnico za vas preverimo in vam uredimo termin že v istem tednu.

Kaj točno je apikotomija in kdaj je potrebna?

Apikotomija je mikrokirurški poseg, kjer se do vrha korenine ali vrha koreninskega kanala dostopa neposredno skozi dlesni in se ga odstrani skupaj z vneto pulpo in vnetim tkivom. Takšno vnetje, ki je na rentgenski sliki vidno kot apikalni parodontitis, spremljajo bolečine in otekanje, pacient lahko ima tudi močno pordečeno dlesen ali oteklino s cisto, ki sčasoma pušča gnoj ali kri. Endodontski mikrokirurški poseg, znan tudi kot apikotomija, se opravi na bolnem zobu, da bi ga rešili in ne nadomestili z implantati ali mostičkom.

Vzroki za apikotomijo:

  • neuspešen prvi endodontski poseg
  • v kanalu zlomljen kos instrumenta za čiščenje zobnega kanala
  • neprehodni zobni kanal
  • neoptimalno polnjeni koreninski kanali
  • polnilni material zaide izven koreninskega kanala
  • predrta korenina in je ni možno uspešno zapreti

Opis postopka apikotomije

Specialist za čeljustno kirurgijo na podlagi rentgenskega posnetka določi lokacijo zobnega vršička, na mestu specialist prereže dlesen in z vrtalnikom odstrani kost do mesta vnetja. Specialist nato nežno odstrani pulpo in morebitno vneto tkivo. Očiščeno območje se popolnoma sterilizira, koreninski kanal pa se zapolni. Sčasoma se odstranjena kost zapolni z novo kostjo. Specialist po kirurškem posegu apikotomije rano zapre s šivi, ki pa jih po enem tednu pacientu odstrani. Po takšnem posegu je zelo pomembna ustna higiena.

zobozdravstvo1-helpmed

Svetovanje, mnenje specialista in plan terapije je pri HelpMed agenciji BREZPLAČNO!

Zagotovite si termin že DANES!

Obrazec za naročilo na pregled

Kontaktirajte nas in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Kje na kartici najdete ZZZS številko?


RTG/ortopan datoteka (v .jpg obliki):


 * Strinjam se, da HelpMed hrani osebne podatke na obrazcu za notranjo uporabo in komunikacijo z mano za namene predložene zahteve. Uporabnik lahko zahteva izbris osebnih podatkov po elektronski pošti info@helpmed.si.